DIENSTENCHEQUES BESTELLEN

Wat zijn dienstencheques? Hoe kan je ze precies bestellen? Welke stappen moet je ervoor ondernemen? Hoeveel kosten dienstencheques? Kan ik er gebruik van maken? Dit zijn allemaal vragen waar we je hier een antwoord op geven.

Wat zijn dienstencheques

Een dienstencheque is een papieren of digitaal betaalmiddel voor poetshulp en strijkhulp bij particulieren. Als particulier kan je met dienstencheques betalen voor huishoudelijke hulp bij je thuis of strijkhulp in één van onze strijkateliers.

 

Wat kosten dienstencheques

Eén dienstencheque komt overeen met één werkuur. Voor de eerste 400 cheques die je aankoopt, betaal je € 9,00. Dankzij de fiscale vermindering van de overheid van 20%, kost een dienstencheque jou slechts € 7,20 onder bepaalde voorwaarden. Ieder jaar krijg je van Pluxee een fiscaal attest om aan je belastingsaangifte toe te voegen. Op die manier geniet je van een mooi fiscaal voordeel.

Elektronische of papieren dienstencheques

Je hebt de keuze om papieren dienstencheques en elektronische dienstencheques. Bij elektronische dienstencheques beheer je je elektronische dienstenchequeportefeuille eenvoudig online of via een app, wat zowel de aankoop als het beheer ervan erg eenvoudig maakt. Bovendien zijn elektronische dienstencheques veilig, aangezien het risico op verlies of diefstal vermindert.

Bij papieren cheques vul je de dienstencheque correct in en overhandig je ze aan de huishoudhulp op de dag van de prestaties (1 dienstencheque = 1 gepresteerd uur). Bij elektronische dienstencheques gebeurt de betaling via de huishoudhulp automatisch en kan je alle prestaties van jouw huishoudhulp opvolgen via je eigen portaal.

Poetshulp met dienstencheques prijs

HOE elektronische DIENSTENCHEQUES BESTELLEN?

STAP 1 : inschrijven in het dienstenchequesysteem

Surf naar het online inschrijvingsformulier van de Dienstencheques Vlaanderen en voltooi de inschrijving. Indien gewenst kan Van Osta je begeleiden bij de inschrijving. Je krijgt hierna een bevestiging.

STAP 2 : BESTEL JE DIENSTENCHEQUES

Surf naar Dienstencheques Vlaanderen of download de app in de App Store of de Google Play Store en meld je aan. Elke bestelling bestaat uit minstens 10 dienstencheques, die je aan € 9,00 per stuk aankoopt. 

STAP 3 : vind een poetshulp of breng je strijk binnen

Je kan je dienstencheques inzetten voor poetshulp bij jou thuis of voor onze strijkdienst met dienstencheques in een van onze 17 winkels. 

STAP 4 : validatie dienstencheques

Na de prestaties zorgt de poetshulp dat de cheques via Pluxee gevalideerd worden. Je ontvangt telkens een mail waarin je moet bevestigen, alvorens de dienstencheques in mindering van je saldo worden gebracht. Het systeem werkt met een elektronische portefeuille die je zowel online als via de smartphone heel handig kan beheren. 

Dienstencheques: vraag en antwoord

De antwoorden op de meestgestelde vragen over dienstencheques vind je hier.

Hoeveel dienstencheques kan ik maximaal bestellen?

In totaal kan je maximaal 400 dienstencheques per persoon per kalenderjaar bestellen.  De aankooplimiet voor dienstencheques per gezin is 800 dienstencheques per kalenderjaar. Daarbovenop kan elke gebruiker nog 100 dienstencheques bijbestellen. De dienstencheques worden vanaf die limiet dan wel 1 euro per dienstencheque duurder.

Voor beschermde doelgroepen zoals eenoudergezinnen, personen met een handicap, ouders van minderjarige kinderen met een handicap en oudere personen die genieten van een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden kunnen tot 2000 dienstencheques per jaar bestellen.

Hoeveel kosten dienstencheques?

Elke particulier kan per kalenderjaar maximaal 500 cheques aankopen. De eerste 400 cheques kosten € 9,00 per cheque en de overige 100 dienstencheques kosten € 10,00 per cheque. Met 1 dienstencheque betaal je 1 uur huishoudelijke hulp bij je thuis.

Het grote voordeel aan dienstencheques ligt bij de fiscale aftrekbaarheid. Afhankelijk van de regio waar je woont, geniet je van een belastingaftrek.

 

  • Vlaanderen: belastingvermindering van € 1,80 voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon. In ,werkelijkheid betaal je dus slechts € 7,20 per dienstencheque.
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: belastingvermindering van € 1,35 voor de eerste 163 cheques. Een dienstencheque van € 9,00 kost in werkelijkheid slechts € 7,65 na belastingvermindering.
  • Wallonië: belastingvermindering van € 0,90 voor de eerste 150 aangekochte dienstencheques per persoon. Een dienstencheque van € 9,00 kost na fiscale aftrek € 8,10.

Waar kan ik dienstencheques bestellen?

Je koopt dienstencheques aan bij de firma Pluxee (vroeger Sodexo). Online inschrijven is de snelste manier, maar ook op papier is het mogelijk om je in te schrijven. Bekijk hier het stappenplan voor het bestellen van dienstencheques. Sodexo houdt zich bezig met de coördinatie rond de dienstencheques en Van Osta staat in voor de huishoudhulpen.

Wie kan er gebruik maken van dienstencheques en voor welke diensten?

Ben je particulier en woon je in België? Dan heb je recht op dienstencheques. Je kan dus als bedrijf of vereniging geen dienstencheques bestellen. Je kan dienstencheques enkel gebruiken voor huishoudelijke hulp in je privéwoning. Het gaat bijvoorbeeld om poetsen of schoonmaken van je huis, wassen, strijken, maaltijden bereiden, naaiwerken, boodschappen doen etc. 

Strijkdienst met dienstencheques is een aparte dienst van Van Osta, waarbij je je wasmand strijk afgeeft in één van onze winkelpunten en je nadien de mand perfect gestreken kan ophalen. Deze dienst kan je ook betalen met dienstencheques.

Voor welke diensten kan ik bijvoorbeeld geen gebruik maken van dienstencheques?

Dienstencheques beperken zich hoofdzakelijk tot huishoudelijke taken in privéwoningen. Zo zijn bijvoorbeeld taken die niet betaald kunnen worden met dienstencheques: tuinonderhoud, babysitten, zorgen voor huisdieren, onderhoud van gemeenschappelijke traphallen, bedrijfsruimten zoals bijvoorbeeld winkels, kantoren, praktijken…). Concreet biedt Van Osta huishoudelijke hulp aan met dienstencheques en strijkhulp (zowel bij u thuis als in onze winkels aan met dienstencheques).

Kan ik dienstencheques aan kennissen schenken?

Neen. Dienstencheques staan altijd op naam van de aanvrager. Van papieren dienstencheques kan je enkel gebruik maken als je contactgegevens erop vermeld staan. Elektronische dienstencheques kan je enkel gebruiken vanuit je eigen elektronische portefeuille.

Kan ik ongebruikte dienstencheques die bijna vervallen verlengen of omruilen?

Je kan voor elke niet-gebruikte cheque voor de vervaldatum een terugbetaling of omruiling tegen nieuwe cheques aanvragen. Dit is volledig gratis, zowel voor papieren als elektronische dienstencheques. Hier vind je gedetailleerde informatie over welke stappen je hiervoor precies kan ondernemen.

Wanneer ik beroep doe op poetshulp met dienstencheques, ben ik hiervoor dan verzekerd?

Je kan op je twee oren slapen, je bent verzekerd.

Stel dat je huishoudhulp een arbeidsongeval overkomt tijdens het werk bij jou thuis, dan is je huishoudhulp altijd verzekerd. Ook voor mogelijk schadegevallen in huis, die tijdens de prestaties plaatsvonden ben je verzekerd. Dit wordt vergoed door de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering van Van Osta. 

Kan ik overschakelen naar het dienstenchequesysteem en mijn huidige poetshulp, waar ik tevreden over ben, behouden?

Absoluut! Je huishoudhulp kan zich bij Poetsdienst Van Osta aanmelden als huishoudhulp. Zo krijgen zowel jij als de huishoudhulp een legaal statuut voor het leveren van de diensten en geniet jij als klant van het fiscale voordeel. Allen welkom!

Kan ik dienstencheques bestellen met domiciliëring?

Ja, dat kan. Wanneer je regelmatig een vaste hoeveelheid dienstencheques gebruikt, kan je aan je bank een doorlopende opdracht of domiciliëring geven, waardoor uw betalingen automatisch verricht zullen worden. Je bent dan zeker dat je dienstencheques op regelmatige basis zullen toekomen zonder dat je je zorgen hoeft te maken. 

Hoeveel kan ik precies aftrekken van mijn belastingen bij dienstencheques?

Maximaal kan je 500 dienstencheques per jaar bestellen, waarvan je op een beperkt aantal dienstencheques fiscaal voordeel geniet, naargelang de regio waar je woont.

 

  • Vlaanderen: belastingvermindering van € 1,80 voor de eerste 167 aangekochte dienstencheques per persoon. In ,werkelijkheid betaal je dus slechts € 7,20 per dienstencheque.
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: belastingvermindering van € 1,35 voor de eerste 163 cheques. Een dienstencheque van € 9,00 kost in werkelijkheid slechts € 7,65 na belastingvermindering.
  • Wallonië: belastingvermindering van € 0,90 voor de eerste 150 aangekochte dienstencheques per persoon. Een dienstencheque van € 9,00 kost in werkelijkheid € 8,10 na belastingvermindering.

Hoe meld ik aan de belastingen dat ik beroep doe op dienstencheques voor mijn fiscale aftrek?

Pluxee bezorgt je elk jaar in de maand maart een fiscaal attest. Dit attest moet je aan je belastingaangifte toevoegen. Wanneer je elektronische dienstencheques gebruikt, kan je dit attest ook terugvinden in je Beveiligde Gebruiker Zone. De gegevens van je fiscaal attest zijn op die manier al automatische ingevuld in je belastingaangifte. 

 

Hulp nodig?

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Dan kan je ons altijd bereiken met al je vragen over poetshulp met dienstencheques.

 

Heb je een algemene vraag?

 

 

 

Een algemene vraag voor onze poetsdienst?

poetsdienst@vanosta.net

03 780 74 11

 

Naar de contactpagina